Reflectie op een college waar ik niet tevreden over was

Nou, ik heb wel eens betere colleges gekend…..Wat kan ik daar van balen zeg! In deze post probeer ik voor mezelf te analyseren waar het mis ging….

Achtergrond
In de minor Creative Educational Design volgens  studenten 2 vakken: Taal- en Cultuurdidactiek (TCD) en Educational Design (ED). In het eerste vak leren ze hun wetenschappelijke letterenstudie te ‘didactiseren’. Hoe komt die inhoud in het vo aan bod, hoe zou het kunnen? Ze maken kennis met vakinhoud, leerdoelen, en taxonomieën (van Bloom 😉 ). In ED (dat ik samen met Gijs Palsrok mag geven) maken ze een educatief ontwerp, voor een talensectie op een vo-school. Hiervoor krijgen ze wat achterliggende theorie (van mij, denk aan TPACK, ictvaardigheden, mediawijsheid én over hoe je zo’n ontwerpproces aanpakt), mooie praktische voorbeelden (van Gijs) en inzicht in de praktijk van hun school (door schoolbezoeken en lesobservatie). Een beschrijving van de minor vind je hier.

In het eerste college van ED heb ik de ondankbare taak gehad om heel veel informatie over de huishoudelijke kant van het vak door te nemen. Ook ging ik kort in op de concepten die gedurende het vak een rol spelen en zouden worden toegelicht. Ik durf mijn slides best te delen…

Ik heb van de studenten tijdens het eerste college begrepen dat ze echt graag veel begeleiding en stappen wilden, omdat de grote taak van ‘een ontwerp maken en uit laten voeren’ ze nogal angst aanjaagde.

Ik heb ze dus eenmaal de school ingestuurd zonder plan, open blik, kennismaken, wensen achterhalen, sfeer proeven. Ze zouden daar ook over hebben moeten bloggen, en dat heeft lang niet iedereen gedaan. Uit de blogs bleek wel dat ze behoorlijk goed in staat waren samen te vatten wat ze hadden gezien en hier en daar te relateren aan theorie.

Ze wisten ook dat de 3 analyses van Smith and Ragan (behoefte, context en leerling) centraal staan in analysefase. Ook heb ik ze mee gegeven dat zij informatie van school krijgen, maar ook heel veel suggesties aan school kunnen doen adhv de colleges en theorie en voorbeelden die ze daar krijgen.

Het plan

Dus…. Ik dacht ze vandaag te helpen door de (weinige) info die ze hadden te structureren én door ze een keer de hele analyse te laten doorlopen, zodat ze bij hun volgende schoolbezoek gericht informatie konden gaan verzamelen. Ik dacht dat dat zou lukken mbv een stappenplan én het nalezen van het hoofdstuk waar ze in beschreven worden.

Dit zijn de slides van vandaag, en dit is het stappenplan.

Mijn doel was tweeledig:
-Studenten inventariseren welke informatie ze hebben en welke nog mist
– Studenten doorlopen een volledige behoefteanalyse, om dat  eens gedaan te hebben.

Ik wilde dat ze zagen welke informatie ze hebben, en nog moeten verzamelen, en een idee kregen hoe en bij wie ze de missende informatie zouden gaan ophalen. Ik wilde ook dat ze zagen dat een behoefteanalyse tijd kost, en meer is dan even door middel van een observatie bepalen waar je ontwerp over gaat.
Daarnaast wilde ik ze laten zien dat je als ontwerper ook wensen en ideeën kunt aandragen, maar dat het zaak is om te weten aan wie je wanneer en met welke reden voorlegt.

Ik heb studenten aangegeven, dat als er informatie miste, ze dat konden noteren, maar dat, om het proces van doorlopen analyse niet te ontbreken, soms gewoon een keuze moeten maken op basis van beperkte info, of een idee of wens  (Dus, als je nog geen idee hebt wat het leerdoel gaat zijn, kies dan nu een leerdoel waar je afgelopen TCD-college mee aan de slag bent geweest).

Het resultaat

Het ging niet zoals ik graag gewild had. Er waren, terwijl de studenten bezig waren, veel vragen. Het kiezen van een leerdoel (op basis van info óf op basis van college over leerdoelen (for the sake of het kiezen van een doel) om het proces maar te kunnen doorlopen, was al moeilijk.

‘Ja maar, dat weet ik nog niet’ ‘De school heeft daar niks over gezegd’ ‘Dat heb ik nog niet kunnen zien’.
Ook waren er een aantal studenten waarvan de school ze erg vrij had gelaten, zij hadden moeite met het nemen van een beslissing… ‘Hoe weet ik nu of dat leerdoel wel haalbaar is?’. Alle stappen in het stappenplan beginnen met de vraag ‘welke informatie heb je nodig om deze vraag te kunnen  beantwoorden?’. Ik had gehoopt dat deze aanpak zou leiden tot het noteren van benodigde informatie en geschikte bron en manier om deze info te krijgen.  En daarmee in een focus voor het eerste volgende schoolbezoek: we gaan deze vragen stellen aan deze personen, en deze gegevens opvragen bij deze docent……

Was de opdracht niet helder?

Was de opdracht onzinnig?

Was de opdracht te vroeg in hun proces?

Na afloop heb ik gevraagd of deze aanpak werkbaar voor ze was. Een aantal studenten gaf aan wel een stap verder te zijn, maar gezien het aantal vragen dat ik kreeg terwijl ze bezig waren, betwijfel ik of ik er goed aan heb gedaan het op deze manier aan te pakken. Is dit te veel gevraagd? Is het saai, niet fancy genoeg? (ze krijgen alle vrijheid voor het ontwerp, en mogen echt experimenteren, maar ze moeten het wel gedegen onderbouwen). Is het te veel gevraagd dat ze zelf op zoek gaan naar antwoorden? Dat ze zelf regie nemen over het ontwerproces (door ook zelf te bepalen welke keuzes ze de school voorleggen, door samen met docenten keuzes te maken), in plaats van kant en klaar een wens van een school krijgen waar ze een product op baseren? Leg ik de verbanden tussen de stappen, hoe je dit kunt aanpakken en wat het van je vraagt niet goed uit? Heeft het tijdstip 15.45 -17.30 op donderdag er nog iets mee te maken? Staat het te ver af van wat ze gewend zijn?
Had ik ze kleinere korte opdrachtjes moeten geven? Bijvoorbeeld: welk leerdoel zou je het liefst straks in je ontwerp opnemen? En vervolgens: in hoeverre denk je dat dat leerdoel nu bereikt wordt? Etc….

Ik ben erg van het ‘je moet zelf wat doen, maar ik  wil dat wel graag ondersteunen’. Ik weet het nu even niet meer. Ze willen hulp zeggen ze, want ze vinden het moeilijk, en struikelen dan bij de eerste horde (stel leerdoel op -> kan niet weet ik niet -> stop proces)…..

Morgen tijdens college van Gijs maar eens goed meekijken wat er anders kan…..Jullie wijsheid is welkom 🙂

 

 

4 thoughts on “Reflectie op een college waar ik niet tevreden over was

 1. Wat een herkenbare blogpost. De herkenning zit vooral in hoe wij denken over de student “in beweging krijgen”. Ik heb hetzelfde in HBO met een niet al te doordacht programma waar ik graag vanaf wijk. Waar ik steeds bang voor ben, is dat we studenten teveel aan de hand meenemen om stapjes te zetten. Leiden we (of ik) nu studenten op voor onderwijs waar ik zelf niet blij van wordt? Methodeslaven?
  Ik merk dat studenten vragen om heldere opdrachten, liefst zo afgebakend mogelijk. Ze springen dan door mijn hoepel voor 2 punten. Ik wil ze niet door die hoepel laten springen maar ze de grenzen laten opzoeken.
  Omdat het HBO studenten zijn, ben ik ook steeds bezig met het hen attenderen op een “beroepsidentiteit”. De vraag stellen…maar als jij dat nu op stage met een leerling meemaakt?
  Afijn….bijna een blogpost in plaats van een reactie. Ik denk dat jouw stijl van in beweging zetten van studenten en ook zoals ik jou ken als mens….heel veel lijkt op wat ik poog te doen …andere school…ander niveau…maar dezelfde mensen die straks de toekomstige generatie in hun eigen klas hebben.
  Ik hoef geen vrienden met studenten te worden….als ze straks maar zeggen…”zo heb ik het nooit bekeken bedankt voor de tip”…wishfull thinking?

 2. Inderdaad herkenbaar dit.. Zowel in het VO als ook opHBO. Door de ruimte wil je ook hun creativiteit stimuleren, het out of the box denken (toch?). Mijn gedachtes hierbij zijn dat het onzekerheid is over hun eigen kunnen, onwetendheid misschien en bang om te falen… Hebben ze ook in groepen dingen uitgewisseld? Misschien dat ze elkaar daarin kunnen stimuleren..
  Gaat het te snel voor ze? Zijn ze nog niet helemaal geland op school?
  Ik had vandaag een gesprek met onze LIO, ook eerstegraads. Ze voelde zich erg onzeker, na een gesprek kwam naar voren dat er zoveel indrukken waren en dat het Voorbereiden van lessen al zoveel tijd kost dat ze niet het overzicht had van het hele hoofdstuk…samen hebben we stappen bedacht die ze kan zetten om wel dat overzicht te krijgen.

  Ben ook benieuwd naar de volgende stap….
  Dank voor je reflectie en succes!

 3. Bedankt voor de reacties! Karin en Saskia, ik kom op die van jullie terug 🙂
  Saskia: ik heb idd met een paar duo’s heel concreet kleine stappen gemaakt. Waar zit je mee? Oh, zou je dan dit kunnen vragen op school? Kan dat dan? Ja, natuurlijk dat moet!

  Ik had op de blog van Wildred gereageerd, dat post ik hier ook even.

  Amber
  sep 18 – 08:23
  Antwoord
  Beste Wilfred,

  Bedankt voor je feedback, die ik zeer waardeer. Ik herken heel veel. Ik zal nog even eea toelichten.
  Het was het tweede college dat ik gaf, maar niet het tweede college voor de studenten. Tussendoor hebben zij 2 colleges gehad, waarbij ze juist kleine stappen hebben gezet, gewerkt hebben met de theorieen, die met elkaar besproken, toegepast etc. In dit college van mij moest alle indrukken van de afgelopen periode worden samengebracht.
  De theorieen heb ik in college 1 niet behandeld, slechts kort aangestipt, daarna hebben ze die theorieen die nu van belang zijn (SAMR en TPACK) toegepast.
  De theorieen kwamen niet aan de orde in dit college.
  Ja, de taak is complex. Heel complex. Dit is zelfs een deeltaak van een nog complexere taak….Daarom was dit een doorloop, kijken wat er bij komt kijken. Het was niet de beodeling dat ze de behoefteanalyse af zouden ronden.
  Precies dat vragen stellen en daar op focussen is wat ik wil doen. Daar zijn de blogposts ook juist voor bedoeld, stel daar je vragen. Dat loopt nu nog niet goed.
  Ik denk overigens wel dat je gelijk hebt dat het de studenten waren die niet hebben geblogd, of die nog niet goed genoeg op school aan de slag zijn geweest die de problemen hadden.
  En: er waren ook duo’s die aangaven verder te zijn gekomen (maar ik wil liever iedereen helpen 🙂 )

  Ik neem je feedback mee, en zal er zeker iets mee doen. Ik denk ook dat deze manier van werken nieuw is voor ze. Ik hoop dat als ze meer gaan bloggen (wat ik ze nogmaals op hart gedrukt heb), ik beter kan aansturen en bijsturen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *